Bölüm Hakkında

Tarihçesi

Fakültemiz Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Geleneksel Türk Sanatları Lisans Programı, 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayacaktır. Programa kabul edilecek öğrenci kontenjanı 10 (on) kişi olarak belirlenmiştir.

Amacı

Geleneksel Türk Sanatları Bölümü; kültürel, sanatsal ve tarihsel bakımdan miras niteliği taşıyan ve köklü geçmişi olan geleneksel değerleri araştıran, inceleyen, anlayan ve koruma ruhuna sahip olan, günümüzdeki gelişmeler doğrultusunda çağdaş ve özgün eserler oluşturabilme yetisi kazanmış bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Geleneksel Türk Sanatları alanında; sanatsal ve bilimsel düzeyde yetkinliğe ve uzmanlığa sahip bireylerin yetiştirilmesi ve bu kapsamda yürütülecek olan nitelikli ve kapsamlı kuramsal- uygulamalı eğitim-öğretim faaliyetleri ile, Geleneksel Türk Sanatlarının öğretilmesi, geleneksel ve karakteristik özellikleri bozulmadan sürdürülmesi, yaşatılması ve böylelikle gelecek nesillere aktarılması söz konusu programın amaçları arasındadır.

Eğitim Kazanımları ve İş Ağı

Geleneksel Türk Sanatları Bölümünden mezun olan öğrenciler, lisans diploması almaya hak kazanırlar. Geleneksel Türk Sanatları alanında özellikle; minyatür, tezhip, ebru, hat ve cilt alanlarında ve diğer geleneksel sanat dallarında kuramsal bilgiye ve uygulama becerisine sahip, Türk Sanatının geleneksel değerlerini ve üslup özelliklerini çağın estetik anlayışı ile bir araya getirerek eserler üretebilen bireyler olarak yetişmelerini sağlayacak kazanımları edinirler. Bu programdan mezun olan öğrenciler ayrıca sıralanan alanlarda istihdam edilebilirler.

1. Akademisyen

2. Sanatçı (Tezhip, Minyatür, Ebru, Cilt, Hat alanlarında özgün ve çağdaş eserler üreten)

3. Müze uzmanı (Yazma Eserler Kütüphaneleri ile Müzeler)

4. Özel sektörde tasarımcı (Tekstil alanında desinatör vb.)

5. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kamu kuruluşları ve özel kuruluşlarda eğitimci

6. Olgunlaşma Enstitüleri, Halk Eğitim Merkezleri ve Belediyelere bağlı kurslarda eğitimci

7. Sanat galerilerinde uzman (küratör)